|
ANAKENA
W dolinie Rapel, u podnóży Andów, dwóch przyjaciół ze szkolnej ławy, Felipe Ibáńez i Jorge Gutiérrez, utworzyůo w 1998 roku Vińa Anakena. Założenia ich projektu były proste: być wyjątkowym i nic nie zostawiać przypadkowi. Świadomi, iż aby się wyróżnić i zbudować swoją pozycję na konkurencyjnym rynku muszą zaoferować wina o najwyższej jakości, wykorzystali całą swoją wiedzę i doświadczenie przy ich tworzeniu. Dzisiaj Anakena produkuje nowoczesne, jedno szczepowe wina oraz innowacyjne kupaże, które zdumiewają znawców swoją nieprzeciętną jakością i oryginalnością. » www.anakenawines.cl CEDERBERG
Wina Cederberg tworzone są w jednym z najbardziej unikatowych miejsc w Afryce Południowej. To najwyżej położone winnice RPA, na poziomie 1,000 m n.p.m. pośród terenów rezerwatu przyrody. Rodzina Niewoudt związana jest z Cederberg przez pięć pokoleń od 1893 roku. Pierwsza winorośl została zasadzona na brzegach rzeki Olifants w połowie XIX wieku. W 1973 sięgnięto po pierwsze szczepy czerwonych winogron, zmieniając na zawsze okolicę słynącą do tej pory z białego wina. Chłodny kontynentalny klimat, śnieg w zimie i północno-zachodnie wiatry w czasie letnich upałów, wraz ze zróżnicowanym podłożem, krystalicznie czystym powietrzem i nieskażonymi wodami, czynią z tego wspaniałego krajobrazu idealne terroir dla gamy szlachetnych win. Producent w pełni wykorzystuje doskonałe warunki pogodowe dzięki uważnemu podejściu do sztuki uprawy winorośli. Podczas zbiorów tylko niewielkie ilości winogron są zbierane, nigdy więcej niż pięć ton naraz. Aby zdążyć przed upalnym słońcem zbiór rozpoczyna się o 5:00 rano i kończy już 9:00. Wiedza ekspercka i pasja tworzenia wybitnych win pochodzi od wielokrotnie nagradzanego Davida Nieuwoudta, który jako absolwent wysoce poważanej Eisenburg Wine Academy, kontynuuje pracę zapoczątkowaną przez swoich przodków. Zanim powrócił do rodzinnej farmy zbierał doświadczenia na wielu innych znanych posiadłościach winiarskich w Republice Południowej Afryki. » www.cederbergwine.com COMPAGNET
Rodzina Compagnet posiada około 60 hektarów pierwszorzędnych winnic w północno-zachodniej części Bordeaux. Françoise i Claude wraz z synami Olivierem i Pierrem kultywują, winifikują i komercjalizują 100% plonów. Château Le Pey jest najstarszą i najważniejszą posiadłością rodziny. Założona przez małżeństwo w 1970, uzyskała status Cru Bourgeois w 1993 roku, utrzymując go także w ostatnim dotychczas roku klasyfikacji - 2003. Sąsiadujące winnice Château Moulin de Cassy zostały kupione przez Pierra i Olivera w 2000 roku. Dzisiaj pozostają projektem, za który synowie są cały czas w pełni odpowiedzialni, tworząc doskonałe i atrakcyjne wina. » www.compagnetvins.com COUSIŃO-MACUL
W rejonie Macul winogrona uprawia się od 1564 roku. Nowa era regionu rozpoczęła się w 1856 roku, gdy posiadłość została kupiona przez Matiasa Cousińo. Dzisiaj chilijska winnica Cousińo-Macul jest jedyną z powstałych w XIX wieku, która nadal pozostaje w rękach swych założycieli. Wina Cousińo-Macul produkowane są wyłącznie z winogron uprawianych na miejscu i w pełni wyrażają unikatowy charakter terroir obszaru Alto Maipo. Winiarnia także sama prowadzi cały proces produkcji, włącznie z butelkowaniem. Pełny nadzór nad winem od krzewu po kieliszek to cecha, którą Cousińo-Macul dzieli z najbardziej uznanymi winnicami świata. W wyniku wieloletnich zabiegów właścicieli wina Cousińo-Macul zdobyły status najbardziej prestiżowych i stały się powszechnie uznanym synonimem jakości. » www.cousinomacul.cl DOMINIO
DEL
PLATA
Projekt Dominio del Plata powstał z miłości dwojga ludzi do siebie i wina. Zbliżeni dzięki wspólnym zainteresowaniom, w 1999 roku Susana Balbo i Pedro Merchevsky założyli nową winnicę, aby wyrazić swoją dedykację i pasję dla uprawy winorośli i tworzenia wina. Celem pary jest produkcja wysokiej jakości win. Aby temu sprostać u podstaw filozofii, którą się kierują postawili takie wartości jak precyzyjna uprawa, kładąca nacisk na najdrobniejsze szczegóły, odnawialne rolnictwo - przychylne środowisku naturalnemu, a także nadrzędne umiejętności tworzenia wina oraz pasja i pełne poświęcenie się produkcji, jako uzupełnienie wiedzy i doświadczenia. Znajdująca się w dystrykcie Agrelo (Luján de Cuyo, Mendoza) winiarnia wyposażona jest w najnowszej generacji sprzęt i technologie produkcji. Położony tuż obok rodzinny dom Susany i Pedro wskazuje jakie będą dalsze losy tego rodzinnego przedsięwzięcia - losy trójki dzieci już są związane z winiarnią. O tym, że będą podążały po śladach najlepszych producentów win może świadczyć fakt, że Susana Balbo jest dzisiaj najbardziej znaną i cenioną kobietą w branży winiarskiej. Jako pierwsza osoba z Argentyny została zatrudniona w roli konsultanta przez piwnice w Australii, Kalifornii, Chile, Francji, RPA, Hiszpanii i we Włoszech, gdzie przyczyniła się do wydobycia charakteru lokalnych win. » www.dominiodelplata.com FELSNER
Manfred Felsner z pomocą rodziny kultywuje ponad 11 hektarów najlepszych winnic w Gedersdorf i Rohrendorf. Odkąd objął pieczę nad posiadłością stara się tworzyć wina na światowym poziomie, zachowując oryginalny styl z Kremstal. Inspiracją do tworzenia win z tak wielką pasją jest uwielbienie dla krainy, z której pochodzą i środowiska naturalnego. Największym skarbem winiarni są jej stare winnice. W nich Felsner uprawia wyłącznie lokalne odmiany szczepów, które najbardziej nadają się na wysokiej jakości wina ponieważ od setek lat dostosowują się do regionalnego mikroklimatu i gleby. Wina Manfreda Felsnera szybko budują doskonałą reputację i zdobywają uznanie, a jego wysiłki nagradzane są medalami i wyróżnieniami podczas światowych konkursów i degustacji. » www.weingut-felsner.at LAMARQUE
Pierwsze odniesienia do Château Puynormond położonego na terenie Montagne Saint-Émilion, słynnego satelity wielkich win Saint-Émilion, można odnaleźć już w zapisie badań topograficznych z 1785 roku zleconych przez króla Ludwika XVI. W 1923 roku posiadłość Château Puynormond została kupiona przez Jean Massoubre i od tego momentu pojawiła się na mapie uznanych producentów win. Wysiłek i ciężka praca Pana Massoubre zaowocowały stylowymi, typowymi dla okolicy, wyśmienitymi winami. Swoją pasję z powodzeniem przekazał swojemu synowi, a następnie wnukom. Dzięki nim winnice i winiarnia przeszły ogromną ewolucję techniczną, handlową oraz estetyczną. Château Puynormond znalazło się, między innymi, w gronie członków-założycieli związku producentów win Mountain Saint-Émilion i od lat z powodzeniem przekonuje do swoich produktów światowe rynki. Obecnie Catherine i Philippe Lamarque, najmłodsza generacja rodu, kultywują tradycje łącząc je z nowoczesnym podejściem do uprawy winorośli i wybranymi technikami produkcji wina z trzynastu parceli należących do Château Puynormond. Dzięki nim wina z Château Puynormond wkraczają w XXI wiek. » www.chateau-puynormond.com LOPEZ
CRISTOBAL
López Cristóbal to młoda hiszpańska winiarnia z rejonu Ribera del Duero, założona w 1994 roku w pobliżu wioski Roa del Duero. Zgodnie z polityką właścicieli, dla zapewnienia najwyższej jakości, zbiory utrzymywane są na bardzo niskim poziomie, w wyniku czego również całkowita produkcja winnicy jest niska. Dzięki temu winiarnia ma charakter wyjątkowego butiku, a jej wysokiej jakości produkty są bardzo ekskluzywne. Ta relatywnie nowa winiarnia od samego początku wyznacza wysokie standardy, a jej wina stanowią ciekawą propozycję nie tylko dla amatorów produktów z Ribera del Duero. » www.lopezcristobal.com LUIGI
BOSCA
W 1901 roku na południowych zboczach masywu Andów, nad rzeką Mendoza zasadzono pierwsze szczepy winogron, wszystkie sprowadzone z Europy. W ten sposób, za sprawą rodziny Arizu, powstała najznakomitsza argentyńska winnica. Uprawa położona w Luján de Cuyo ponad 1,000 m n.p.m. korzysta ze sprzyjającego podłoża i unikatowego mikroklimatu. Arizu właśnie tej kombinacji przypisują wyjątkowość swoich win. W drugiej połowie XX wieku rozpoczęła się komercjalizacja produktów pod marką Luigi Bosca - wzoru argentyńskich win. Wszędzie gdzie się pojawiały towarzyszyły im pochwały krytyków i konsumentów. Pod koniec ubiegłego wieku winiarnia odegrała kluczową rolę w utworzeniu DOC w Luján de Cuyo. Dzisiaj rodzina Arizu pozostaje wierna podstawowym wartościom jakości i prestiżu, które przez ponad 100 lat tworzyły historię ich rodu, jednocześnie wprowadzając technologiczne innowacje i udoskonalenia, w odpowiedzi na zapotrzebowanie klientów w Argentynie i na świecie. » www.luigibosca.com MONT
FERRANT
Założona w 1865 roku przez Augusti Villareta, Reserva Mont Ferrant SA jest dzisiaj najstarszą firmą w Hiszpanii oddaną produkcji i dystrybucji win Cava. Ta niewielka, położona w Blanes (w Katalonii) winiarnia produkuje swoje wina zgodnie z pierwotnymi zasadami Villareta - dokładność, dbałość o jakość i wierność tradycyjnej metodzie - ze szczepów Xarel-lo, Macabeo, Parellada i Chardonnay. Mont Ferrant stanowi część D.O. Cava. W języku kataloñskim słowo “cava” ma dwa znaczenia: “la cava” to miejsce w piwnicy, gdzie trunki dojrzewają, a “el cava” to oficjalne oznaczenie wina musującego produkowanego według Méthode Traditionelle w rejonach należących do D.O. Cava. » www.montferrant.com MONTE
DA
PENHA
Rodzinne tradycje uprawy i produkcji win w tej winiarni sięgają początków XX wieku, kiedy to Joaquin da Cruz Baptista po raz pierwszy zrobił wino ‘Tapada do Chaves’. W 1998 roku jego potomek Francisco Fino zdecydował się sprzedać ‘Tapada do Chaves’ aby rozpocząć nowy projekt - ‘Monte da Penha’. Korzystając z dogodnego mikroklimatu i wykorzystując najnowsze technologie i procesy produkcji bodega wytwarza dzisiaj znakomite wina, wysoko oceniane przez międzynarodowych ekspertów. Opinie konsumentów w kraju oraz na rynkach eksportowych w pełni potwierdzają wysoką jakość i unikatowy charakter win Monte da Penha. » www.montedapenha.com MONTE
La
REINA
Innowacje technologiczne oraz najwyższa jakość są znakiem rozpoznawczym winnicy. Tradycja i nowoczesność mieszają się tu razem. Laboratoria, mimo że bardzo zaawansowane technologicznie, mieszczą się w wyremontowanym XI-wiecznym zamku. Winnica ta zrodziła się z pomysłu aby tym, którzy kochają wino dostarczać najlepszej jakości produkty pochodzące z regionu Toro nad rzeką Duero. Miejscowy mikroklimat, chłodne zimy i bardzo słoneczne, gorące lata nadają winogronom aromat, strukturę i charakterystyczny smak, który jeszcze bardziej uwypuklany jest w piwnicach winnicy. » www.montelareina.com OLVENA
Esencja regionu Somontano. Winnica jest zlokalizowana u podnóża Pirenejów w przepięknym zakątku regionu. Tradycja i innowacja idą tu w parze w cudownej, ekologicznie czystej okolicy w niewielkiej miejscowości Olvena, gdzie łączą się rzeki Esera i Cinca. Po przekroczeniu słynnego mostu diabła wkraczamy do innego świata. Piękno okolicy i czysty klimat kreuje idealne środowisko do uprawy wina. Rodzina winnicy dba o każdy szczegół przy produkcji wina począwszy od roślin, a skończywszy na etykietach. Dzięki temu niepowtarzalne w smaku i dopieszczone w wyglądzie wina z Bodegi Olvena były wielokrotnie nagradzane w międzynarodowych konkurach winiarskich. » www.bodegasolvena.com PALACIO
DE
BORNOS
Winiarnia powstała w 1976 roku lecz obecność rodziny właściciela Antonio Sanza w regionie Rueda sięga pięć generacji wstecz, do roku 1870. Sanz jest wiodącym innowatorem w regionie - jako pierwszy zrezygnował z tradycyjnie robionych win o mocno utlenionym charakterze, zajmując się produkcją świeżych, młodych białych win w nowoczesnym stylu pod marką Palacio de Bornos. Poza własnymi 250 ha winnic, winiarnia kupuje wybrane owoce z najlepszych upraw w regionie Rueda/La Seca. Specyfikacją lokalnych gruntów jest relatywne ubóstwo elementów organicznych; przewaga żwirów, lessów i ziem piaskowo-gliniastych. Wysokość 700 m n.p.m. i surowy kastylijski klimat o długich zimach i upalnych, suchych latach zapewniają warunki uprawy skutkujące niskimi plonami lecz dojrzałymi owocami wysokiej jakości. » www.palaciodebornos.com SÉGUINOT
BORDET
Korzenie rodziny Séguinot pochodzącej z Maligny w regionie Chablis sięgają roku 1590, od kiedy to zapełnia karty swojej historii pisząc jedną z najbardziej udanych opowieści o winie. Dzisiaj winorośl porasta posiadłości na prawym brzegu rzeki Serein. Jest to historyczna kolebka Chablis. Bogate wapienne ziemie z okresu późnej jury pełne skamielin prehistorycznych ostryg nadają winom ich specyficzny i unikatowy 'jodynowy' charakter. Czternaście hektarów gęsto posadzonych krzewów ma idealne południowe lub południowo-wschodnie nachylenie. Uprawa odbywa się z największym poszanowaniem harmonii przyrody i organicznej równowagi pór roku. Pan Jean-François Bordet osobiście dogląda winnic troszcząc się o winorośle, z których najstarsze są w wieku przodków rodziny uznanych winiarzy. » www.seguinot-bordet.fr SEŃORÍO
DE
OTAZU
Historia winiarni sięga XIV wieku. Na tych terenach kultura uprawy wina wywarła ogromny wpływ na rozwój regionu, społeczności i architektury. Seńorío de Otazu to najbardziej wysunięta na północ winnica w Hiszpanii. Uprawy szczepów Chardonnay, Tempranillo, Merlot i Cabernet Sauvignon są odpowiednio rozmieszczone, w zależności od charakterystyki gruntu. Jako najbardziej wysunięta na północ hiszpańska winiarnia, Seńorío de Otazu korzysta z unikatowego mikroklimatu. Zimowe i wiosenne deszcze zapewniają właściwe nawodnienie winnicy, a duża ilość słońca i wyraźne amplitudy temperatury między dniem a nocą w okresie dojrzewania pomagają wyzwolić i zatrzymać wspaniałe, owocowe aromaty. W celu zapewnienia najwyższej jakości produkowanych win, uprawy na terenie winnicy podlegają bardzo restrykcyjnym zasadom redukcji plonów i wielowarstwowej selekcji najlepszych spośród winogron. » www.otazu.com UNDURRAGA
Gdy w 1885 roku Don Francisco Undurraga Vicuńa po raz pierwszy wyprodukował wino, był zdeterminowany doścignąć swoich francuskich mistrzów, u których wcześniej uczył się tej sztuki. Wyniki jego talentu i ciężkiej pracy docenili odbiorcy, a Undurraga stał się jednym z pierwszych eksporterów wina w Chile. Pierwsze butelki popłynęły do Stanów Zjednoczonych już w 1903 roku. Dzisiaj winiarnia eksportuje wino do ponad pięćdziesięciu państw na pięciu kontynentach. Priorytet Vińa Undurraga - zachowanie najwyższej dbałości o wysoką jakość win, pozwala producentowi utrzymać wyjątkową renomę i pozycję na konkurencyjnym rynku. Dzięki tym zabiegom wina Undurraga wyróżniają się doskonałym stosunkiem jakości do ceny, przez co cieszą się rosnącym powodzeniem wśród nabywców. » www.undurraga.cl VALMIŃOR
Założona w 2000 roku, ultranowoczesna winiarnia produkuje słynne białe wina ze szczepu Albarińo.Właściciel winiarni - Carlos Gomez - korzysta obecnie z winogron pochodzących z dwóch źródeł. Około 40% owoców pochodzi z Cambados, a pozostałe 60% z Arbo (region o unikatowym mikroklimacie, nieco cieplejszym niż sąsiadujące). Winogrona z ulokowanego na wybrzeżu regionu Cambados dostarczają kwasowości i świeżości. Razem mieszanka owoców zapewnia zwycięską formułę doskonałych i chwalonych win. Pochodzące z regionu Rías Baixas wina Albarińo uznawane są za najwyższej jakości białe wina hiszpańskie, a za najlepsze wśród nich - wina Adegas Valmińor.
As
you
know,
the
old
saying
goes
“give
and
you
shall
receive”.
For
it
to
be
true
in
a
business
environment,
it
is
vital
what
you
give.
Wineria’s
Corporate
Wine
Solutions
mean
you
cannot
choose
better.
With
quality
wine
Wineria
delivers
the
right
gift
at
the
right
time.
We
can
deliver
a
single
present
or
a
thousand
to
your
customers,
partners
and
employees.
In
addition,
we
offer
range
of
wine-related
services:
courses
for
beginners
and
connoisseurs,
wine
tastings,
wine
games
to
accompany
your
next
event
or
simply
great
wine
for
your
party.
With our flexible approach, Wineria treats your specific requirements individually. We can provide an exclusive wine for an executive and add a spark to your company event, fitting our solutions into any budget. We would appreciate the opportunity to prove what makes our offer special. Here are our proposals: WINE FOR BUSINESS MEETINGS We will suggest, assist your choice and supply wine for any corporate event. With our knowledge of wines you can be certain it will fulfil your expectations. Whether it is to be drank alone, paired with food or used for celebration – we have the perfect one! We offer full range of wines. Our portfolio includes red, white, rose, sparkling and sweet wines. All range of our wines will satisfy wine connoisseurs as well as beginners. WINE FOR GIFTS Celebrate your new contract, say Thank you to your business partners, wish ‘Merry Christmas’ to your customers or acknowledge the effort of your staff – whatever the reason, we have the right gift. Our corporate presents, delivered in a variety of customisable packaging, are certain to boost your company's image! WINE PRESENTATIONS AND TASTINGS In order to enhance the spirit of your company event or the training of your employees, we propose including a wine tasting into the schedule. Commented presentation might also be offered as an additional attraction offered by our Partners to their Clients. The wine tastings are conducted by our WSET® (Wine & Spirit Education Trust) qualified presenters. Proven experience and knowledge in conducting such presentations assure high standard and the entertaining event. The wine tasting can be conducted either during a meal (while matching it with the suggested menu) or before/after it, depending on Client’s preferences. During the tasting, number of wines are presented and tasted. All the wines are carefully chosen from Wineria’s offer (unless agreed otherwise) with the goal to show variety and difference in quality. Each participant gets tasting notes of the wines presented.
There is a possibility to give a special character to the wine tasting, following a topic chosen by the Client (ex. Wine & Food, Wines with Character; Wines for ageing, Chilean wines ,etc). WINE GAMES The wine games offered by Wineria will add a spark to a meeting with your business partners or with your employees. It is an ideal complement for a wine tasting or dinner, allowing the Customers to keep learning about wines while playing. Wineria’s unique product - Wine Casino® - is a combination of games, during which players, based on the prior presentation and their wine knowledge, guess the wine grapes and aromas of tasted wines. The goal is to collect maximal number of tokens exchangeable later on for prizes (wine). The games, conducted simultaneously on two tables, combine elements of gambling, competition and entertainment. Participants, while engaging in the play, in pleasant and easy form gain additional knowledge about wines. CLUB DEL VINO® MEMBERSHIP Membership in Wineria’s Club del Vino® presents an attractive, free of charge form of appreciation of your company staff or chosen employees. Wineria will offer to selected group of your employees individual Club del Vino® cards, entitling to several attractive benefits. If you wish so, we can also produce special cards, with logo of your company on it. Card holders benefit from discounts on all products and services of Wineria and may participate in the frequently organised wine tastings, meetings with wine producers and other events. In addition to that, interested Corporate Clients may join the loyalty programme, in the framework of which Wineria will create your company’s own wine club. We offer consulting services, assistance in running the club and in preparation of range of events linked to the wine culture. We remain open for your ideas. Interested in wine and wine related topics? We offer professional training at all levels of expertise tailored for selected audiences. Wine courses are conducted by our WSET® (Wine & Spirit Education Trust) qualified presenters. Wineria is the Approved Programme Provider of WSET®, which is the leading international wine knowledge centre, located in London. From 1969 WSET® offers the programme leading to attainment of the prestigious title "Master of Wine" (MW). If you are interesting in business cooperation including - wine gifts, trainings, corporate meetings - please contact: Maciej Skowronek mobile: +48 (0) 509 070 244 e-mail: maciej.skowronek@wineria.com |
|